Posti ryhtyy ensimmäisten postien joukossa maailmassa kehittämään digitaalista seurantaa kirjeille ja muille osoitteellisille lähetyksille.
Postin kautta kulkevien pakettien ja muiden kirjattujen lähetysten seuraaminen on ollut jo useita vuosia mahdollista Postin verkkosivuilla ja mobiilisovelluksella. Sen sijaan tavalliset kirjeet, lehdet ja mainokset kuljetetaan ja jaetaan edelleen ilman lähetystä yksilöivää seurantaa.
Nyt Posti tuo 2D-tunnisteen myös osoitteellisille kirjeille ja muille osoitteellisille printtilähetyksille, kuten aikakauslehdille ja mainoksille. Vastaavan kaltaista digitaalista seurantaa ovat kehittäneet postiyhtiöt Yhdysvalloissa ja Hollannissa.
- Olemme jo testanneet osoitteellisten kirjeiden digitaalista seurantaa ja tulokset näyttävät lupaavilta. Ensimmäisessä vaiheessa seurannasta on apua tuotantomme ohjaamisessa, tulevaisuudessa myös kirjeen vastaanottajat saisivat halutessaan digiseurannan kautta uutta tietoa, kertoo johtaja Olli Nevanlinna Postin tuotannosta. Digitaalinen seuranta parantaa jakelun laatua ja asiakaskokemusta
- Digitaalisen seurannan avulla pääsemme aiempaa nopeammin reagoimaan lähetysmäärien muutoksiin ja myös mahdollisiin poikkeamiin prosessissamme. Tarvittaessa voimme tehdä nopeita korjaavia toimenpiteitä esimerkiksi reittimuutoksia ja siten parantaa laatua sekä asiakaskokemusta, Nevanlinna sanoo.
Osoitteellisten kirjeiden ja muiden osoitteellisten printtilähetysten seuranta on tarkoitus ottaa ensi vaiheessa Postin sisäiseen käyttöön vuoden 2018 aikana. Digitaalisuus mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattomia palveluja
Kirjeiden digitaalisen seurannan kehittäminen ja investoinnit moderniin lajitteluautomaatioon ovat osa Postin strategiaa pidentää paperisen viestinnän elinkaarta sekä parantaa postipalveluja. Digitalisaation avulla perinteinenkin posti voi pysyä merkityksellisenä tuotteena niin lähettäjälle kuin vastaanottajalle.
- Olemme nähneet, että henkilöasiakkaiden halu ja kiinnostus seurata sekä ohjata omien lähetystensä kulkua on kasvanut digitaalisten ja mobiilien välineiden myötä. Postin mobiilisovelluksilla onkin satoja tuhansia aktiivisia käyttäjiä kuukausittain.
- Seuraamme tarkasti asiakkaidemme toiveita ja toimintatapojen muuttumista. Uskon, että lähivuosien aikana myös henkilöasiakkaamme saavat lähetyksistään hyödyllistä ennakkotietoa ja näppärän seurantamahdollisuuden ajantasaisesti mobiilisoveluksen tai sähköpostin välityksellä, visioi Nevanlinna.
Faktaa lähetysten seurannasta:
Postin kautta kulkevien pakettien ja muiden kirjattujen lähetysten seuraaminen on ollut jo useita vuosia mahdollista Postin verkkosivuilla ja mobiilisti. Pakettien kulkua on voinut myös itse ohjata.
Hollannin posti hyödyntää digitaalista osoitteellisten lähetysten seurantaa omassa tuotantoprosessissaan. Kehittyneempää toimintatapaa on nyt testattu myös Suomessa Postin toimesta.
Yhdysvalloissa posti lähettää sähköisesti postinsaajille skannatun kuvatiedoston saapuvasta lähetyksestä. Suomessa Posti tutkii lähivuosien aikana mahdollisuutta kertoa postinsaajille kehittyneemmällä digitaalisella tavalla lähetysten liikkumisesta.